Tips vid potträning – Att få valpen att bli rumsren

Potträning av valpar kan sammanfattas i en beskrivning på två sätt. Ett sätt som är mer kortfattat, som vi inleder med, och ett mer ingående, som du får ta del av länge ner i artikeln.

Kortfattad sammanfattning

Den första är att din hund eller valp måste ha mental kontroll för att veta var den ska gå samt muskelkontroll för att hålla den tills den kommer fram. Ju äldre den är, desto mer sannolikt är det att den har båda; med andra ord kommer en sex veckor gammal valp inte att ha samma kontroll som en sex månader gammal hund.

Att få valpen att bli rumsren

Den andra beskrivningen är uppdelad i fem delar: ta din hund eller valp dit du vill att den ska gå när den behöver gå, belöna den när den går på rätt ställe och håll ett vakande öga på den eller håll den instängd vid alla andra tillfällen.

Ta din hund till platsen – hur ska din hund eller valp veta var han ska gå om du inte leder den? Hur vet *du* att den gick dit? Du kan inte göra några antaganden när du tränar en valp eller hund på pottan!!!! Var du vill att han ska gå är helt och hållet upp till dig.

 • Är det ute på gräsmattan?
 • På gatan?
 • Är det på er tomt?
 • På en tidning?
 • På en kissmatta?
 • I en hundtoalett?

Ibland är platsen där du vill att han ska kissa och platsen där han faktiskt gör det inte samma. Han kommer att vara mer konsekvent om du är konsekvent.

Belöna honom när han gör på rätt ställe – Om du inte är där, hur ska du veta om din hund eller valp har gjort på rätt ställe för att belöna honom?

Om du släpper ut honom på gården kanske han jagar fjärilar och sedan bestämmer sig för att komma in. Han behöver fortfarande kissa, men han har blivit distraherad av något utanför, så han kissar på mattan. Är det något du har hört förut????

Nu är det upp till den stora vovven att bestämma när han måste gå ut.

Hur vet du när din valp eller hund behöver uträtta sina behov? För dagbok så att du kan förutse när han behöver gå, och du kommer att märka att ett mönster dyker upp.

Vid dessa tillfällen kan du sedan ta honom dit du vill att han ska gå. Håll också utkik efter hans signaler.

Varje hund är unik och har sina egna tider och signaler. Respektera vad han säger, så kan du ändra det senare så att det passar ditt schema.

Minns du när du var liten och din mamma brukade säga till dig: ”Har du gått på toaletten innan du sätter dig i bilen? Vi kommer inte att kunna göra en paus på vägen”. Allt kommer tillbaka för att hemsöka dig nu….

Bevaka honom som en hök eller stäng in honom; om du inte gör det, hur ska du då veta när han behöver gå? Om du märker att han börjar signalera att han ska gå på pottan i vardagsrummet, ta med honom ut för att avsluta.

De flesta hundar gillar inte att kissa eller bajsa där de sover, så håll honom i en låda när du inte kan hålla ett öga på honom.

Det är inte alltid en enkel sak att träna in hemmet med med tiden kommer ni att lyckas till slut.

3 stadier mot rumsrenhet (Källa: Barbara McClatchey)

 • 1) Neonatalt stadium (~ födelse till 2 veckor). Valpen urinerar och avför endast när den stimuleras av mamman, som städar upp det.
 • 2) Småbarnsstadiet (~2 veckor till 5 veckor). Valpen börjar ”gå” på egen hand, och när den får göra det försöker den göra det utanför ”boet”. [Instinkt för renlighet?]
 • 3) ”Förskolestadiet” (~5 till 9 veckor). Valpen börjar vilja ”gå” på en viss plats, ofta en plats som har den rätta ”lukten”, men synbilden spelar ofta in. De flesta valpar lämnar ”hemmet” vid denna tidpunkt och förlorar denna favoritplats, vilket kan leda till förvirring.

Någon gång under ”förskolefasen” är valpen redo att påbörja resan mot att bli rumsren. Vissa valpar/hundar får inte möjlighet att göra framsteg, och kan till och med fastna i småbarnsstadiet, på grund av bristande möjligheter eller på grund av otillräcklig respons från ägaren. Från och med nu är stadierna i husrumsvanlighet desamma, oavsett om det gäller en valp eller en vuxen hund, och om man vet vilket stadium hunden har nått kan man föreslå det bästa tillvägagångssättet för inlärning. Utvecklingen varierar beroende på ras, individuell hund, ägarens uppmärksamhet osv.

 • 4) Hunden gör sina affärer på annan plats än sin hundbädd / sin matplats.
 • 5) Hunden har en föredragen plats för att göra sina behov. (Det spelar ingen roll att det är mitt på mattan i matsalen, det är en föredragen plats!).
 • 6) Hunden förstår att den ”föredragna platsen” är ute på gräset, och när han behöver gå och tas dit, gör han det där.
 • 7) Hunden förstår den föredragna platsen och låter ägaren veta när han behöver gå ut.
 • 8) Hunden lär sig att ”vänta” tills ägaren tar ut den utanför hemmet.
 • 9) Hunden lär sig att göra det på kommando, oavsett om han i hög grad behöver gå eller inte.
 • 10) Hunden gör inte sina behov om den inte är på rätt plats eller om den inte instrueras att göra dessa.

Någon gång mellan 6 och 9 lär sig hunden att ”göra det” på et plats du anser är bättre än vad som i början var hundens ”favoritplats”.

Källa: puppydogpottytraining.com, Barbara McClatchey

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.