När du tar hem hunden: Valpsäkra hemmet och ställ frågor till uppfödaren

Att ta hem en valp är en spännande upplevelse, men att se till att du är förberedd och har rätt livsstil är halva slaget. I den här artikeln kan du läsa och lära dig om allt som behövs för att vara helt redo för valpens hemkomst. Först listar jag 5 saker som är viktiga att tänka på i hemmet följt av frågor som är bra att ställa direkt till uppfödaren för att få klarhet i hur du ska sköta vovven.

Valpsäkra hemmet för den nya valpen

Det finns mycket att tänka på som nybliven hundägaren. Allt från hur mycket mat hunden ska ha till hur du får den rumsren och vilka tricks den ska lära sig.

För att underlätta för dig finner du 5 saker som är viktiga att göra och fundera över redan innan du får hem valpen för första gången.

Se till att din livsstil passar hunden

Innan du tar in en valp i ditt hem är det mest avgörande att tänka på din egen livsstil.
Olika raser kräver olika saker från sina ägare. Exempelvis kräver valpar av rasen Engelsk bulldogg mycket utrymme samt mycket kärlek och omsorg. Om du bara är hemma några timmar under dagen är det inte rättvist mot din valp, så tänk på det om du funderar på att skaffa en valp.

Andra raser som klarar sig bättre på mindre ytor, exempelvis en lägenhet, kan därför vara ett bättre alternativ om du har begränsat med yta.

Närområden och säkerhet i hemmet

När du tar hem en valp bör du tänka på hur mycket utrymme som finns tillgängligt.
Valpar har mycket energi och älskar att springa omkring och busa.

Kolla upp närliggande parker och platser där du kan ta med din hund för daglig motion om du bor i en stad alternativt trevliga promenadslingor om du bor i en mindre by.

Om du bor i ett område med en gård eller en öppen yta kan du överväga att installera ett staket eller andra säkerhetsåtgärder för att hålla hunden borta från faran. På så sätt kan du låta vovven springa runt fritt på gården.

När man tar hand om en valp är säkerheten alltid en viktig del.

Du bör också säkra hemmet. Trappor och stor höjdskillnader bör avgränsas och farliga gifter såsom städprodukter och bekämpningsmedel bör hållas bortom räckhåll. Tänk på valpen som en bebis och fundera över alla faror som kan finnas. Barnlås på skåpluckor kan vara bra att överväga, särskilt där sopor och matrester slängs.

Närvaron av barn i hemmet bör också beaktas


Tänk på vad som förväntas av dig oavsett om du redan har en familj och vill utöka den eller om du väntar ett nytt barn.
Du vill inte att det ska uppstå några komplikationer på grund av att din valp är avundsjuk på andra människor som får uppmärksamhet (vissa raser kräver mer uppmärksamhet än andra).

Om du väntar barn kanske du vill vänta med att skaffa en vovve tills vidare, det är alltid bättre att vänta tills rätt tidpunkt även om det känns lockande redan nu!

En annan faktor att ta hänsyn till är din inkomst

Allt din valp vill ha är naturligtvis kärlek, vilket är gratis. Det räcker dock inte, han eller hon behöver också äta, leka och vårdas.

Innan man tar in en valp i familjen är det viktigt att ha en stadig inkomst. Detta är något som ofta glöms bort.
Du måste också ta dem till veterinären, hålla dem varma, förse dem med leksaker för att sysselsätta dem, ge dem mat och se till att de är så nöjda som möjligt.

Du vill inte att de ska känna sig övergivna eller oskötta, så se till att din ekonomi är i ordning innan du lägger till ytterligare en mun att mätta.

Sist men inte minst bör du tänka på din egen personlighet innan du tar hem en valp

Detta kan vara en av de viktigaste sakerna att ta reda på, men också en av de svåraste.

Att känna dig själv och din personlighet kommer att hjälpa dig att avgöra om det är ett bra beslut för dig och din familj att skaffa en valp eller inte.

Kärlek, hängivenhet, motion, uppmärksamhet och, viktigast av allt. Tålamod krävs också i varierande utsträckning beroende på ras

Valpar och människor är naturligtvis otroligt olika i många avseenden, men de har också mycket gemensamt.

Om du har en kort stubin eller lätt blir upprörd kanske en valp inte är rätt för dig. Det är naturligtvis bara du själv som kan avgöra om så är fallet, men äldre hundar är ofta ett bra alternativ om du har ett hett temperament. Att adoptera kan då vara ett klokt val istället för att köpa en hund direkt från uppfödaren.

Undersök dina alternativ och bestäm vad som är bäst för dig och din personlighet.
Att beakta alla dessa kriterier kommer att hjälpa dig att avgöra om en valp är rätt för dig eller inte!

Frågor att ställa till uppfödaren innan du köper eller får hem din valp

Att skaffa en valp är en spännande upplevelse, och om du lär dig mer om rasen och ställer specifika frågor till uppfödaren kan det hjälpa dig att förstå vad du ger dig in på innan behöver möta utmaningarna.

Innan du gör åtagandet att adoptera en valp bör du ställa följande viktiga frågor till den uppfödare du valt.

Vilka hälsoproblem är vanliga och vad har du att förvänta dig?

En fråga som du kanske vill ställa till din potentiella uppfödare är vilken typ av hälsoproblem du kan förvänta dig.
Innan du gör ett val bör du undersöka alla raser för att se om de är benägna att drabbas av särskilda problem.
Innan du bestämmer dig för en ras är det ibland en bra idé att fundera över din egen ekonomiska situation och livsstil.
Det kan skapa problem om du väljer en ras som kräver mycket tid, har många hälsoproblem och du inte har rätt ekonomiska förutsättningar.

Hur stor kommer rasen att bli?

Beroende på rasens storlek kanske den inte är lämplig för dina levnadsförhållanden eller din livsstil. Exempelvis är en Chihuahua mycket liten, det är välkänt och då behöver du inte fråga. Andra raser kan variera kraftigt i storlek och ingen vet så bra som uppfödaren!

Fråga om hundens mentalitet, temperament och hur den är med andra hundar, djur och människor


Eftersom alla valpar har olika personligheter och kan förvänta sig att bli hanterade på olika sätt är det viktigt att du undersöker frågan. Gör din hemläxa om den ras du vill ha och se till att fråga uppfödaren om de har mycket erfarenhet av rasen.

Uppfödaren har dessutom haft tid att lära känna hundvalpen på en personlig nivå och kan berätta om sin upplevelse med hunden.

Hur social är hunden och behöver den vänjas med sin omgivning?


Naturligtvis är alla raser och valpar olika, men du vill ha en valp som kommer att komma överens med andra valpar och människor.
Om du väljer en ras som inte leker bra med andra eller som inte är särskilt social kan det ställa till problem för er båda. Fundera noga och se till att du är säker på ditt beslut innan du fattar det.

Uppfödaren ger ofta bra svar på hur rasen agerar i sociala situationer.

Avslutande tankar och tips om innan du tar hem valpen

Förhoppningsvis har du fått god förståelse om vad du bör tänka på för att vara så förberedd som möjligt för hunden.

Kom ihåg att alla hundar är olika och att du aldrig kan vara 100 % förberedd. Anpassa dig efter hunden och behandla den med mycket kärlek.

Uppfödare i Sverige är generellt sett mycket omsorgsfulla och väldigt mån om att valparna de säljer ska få en bra uppfostran. Därför svarar de gärna på frågor och gör sitt bästa för att hjälpa sig. Var nyfiken och fråga så mycket du kan!

Lycka till med din nya valp, det kommer bli så kul!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.