7 fakta om Akita som hundras

Akita-hundar är vackra, mjuka jättar. Akitas är en av de största raserna i världen och kan väga upp till 60 kg. De har en kort päls som finns i färger som vitt, rött, sesam, black & tan eller brindle med markeringar i ansiktet. Akitas avlades ursprungligen för att jaga björn och vildsvin, vilket är anledningen till att de är så lojala mot sina ägare!

Om du letar efter en hundras som kommer att vara vid din sida i vått och torrt så leta inte längre än en Akita-hund. Det vara redan många fakta i en kort stycke. Men det slutar inte här. I resten av artikeln har vi valt ut 7 intressanta fakta om hundrasen Akita som du lär dig när du läser vidare.

1. Akita är en spetshund

Akita är en spetshund, mest känd för sin lejonliknande mane och stora kroppsbyggnad. Rasen har också visat sig vara en vänlig och lojal vän för många. Den här rasen lämpar sig väl för ett hem med endast en hund eller med undergivna hanhundar som är större än han själv. De är hängivna följeslagare och föredrar att tillbringa sin tid med sina ägare.

2. Akita är självständiga och favoriserar någon

Akitas är självständiga hundar som kan vara envisa, men de är också intelligenta och svarar bra på lydnadsträning. De behöver en ägare som är lugn men bestämd, självsäker och konsekvent mot dem. Den här rasen tenderar att bli mycket fäst vid en viss medlem av hushållet och vill tillbringa det mesta av sin tid med den personen.

3. Akita är i grunden en jakthund

Akitas utvecklades ursprungligen som jakt- och kamphundar, men idag används de som sällskap och ibland som vakthundar. Akitas första framträdande tros vara någonstans för omkring 300 år sedan på Japans nordligaste ö Hokkaido och dess omgivningar. De har uppfostrats med särskild omsorg för deras jaktförmåga, som är oöverträffad.

4. Helen Keller gjorde Akita till en berömd hundras

Akitas blev berömda av Helen Keller, som hade en Akita som hette ”Kamikaze-Go”. Det är också känt att rasen har ägts av Theodore Roosevelt, general MacArthur, Clifton Webb och senator Robert Kennedy. En gång i tiden användes de som kamphundar och jaktkamrater, men i dag hålls de främst som husdjur och vakthundar. De visades för första gången i USA 1937 vid en utställning som sponsrades av American Kennel Club (AKC).

5. Akita trivs bra med barn

Akitas trivs mycket bra med barn och föredrar normalt att hålla sig nära dem; ibland blir de överdrivet beskyddande mot dem. Akitas kan vara besittningsfulla när det gäller deras mat och leksaker. De rekommenderas inte för nybörjarhundägare.

6. Akita fäller men kräver inte särksilt mycket pälsvård

Även om de inte kräver mycket grooming, så fäller Akitas kraftigt två gånger om året (eller mer om det är säsongsbyte). Under detta skede är det viktigt att de borstas varje dag för att hålla pälsen frisk och fri från trassel. För utställningshundar är detta särskilt viktigt eftersom de hålls i ett helt naturligt tillstånd, utan att pälsen trimmas eller skulpteras.

7. Akita är uthålliga men ibland högljudda

Akitas kan vara mycket högljudda hundar som ger ifrån sig alla möjliga ljud. En del är ganska pratsamma medan andra sällan skäller. De har en otrolig uthållighet och kan gå under långa perioder utan att stanna om de tillåts. De kan leka utomhus i timmar och sedan vara redo att komma in igen och slå sig ner för en tupplur bredvid dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.